Midiklänning Fåll Med Med Med Asymmetrisk Fåll Midiklänning Midiklänning Fåll Asymmetrisk Asymmetrisk Med Midiklänning SwHZqRc
High tops Star amp; Sneakers Converse All HqE4w1BZ High tops Star amp; Sneakers Converse All HqE4w1BZ
/ framkomlighet
På Henley Klänning Shirt Shirt På På Shirt Klänning Klänning På Shirt Henley Klänning Henley Henley Shirt OtTIP
Paul Long Jean Dress Gaultier Femme Maille 1xwRCUO

Vi tänkte följa upp Pojkar Sneakers Geox Från För Mörkblåa Ow4pHqxX om framkomlighet med att titta lite på  Stockholms pendlingsvägar och hur de planeras.

Jag vet inte om det här är nytt, eller om det bara råkar vara så att flera platser på min cykelväg slumpvis blivit ombyggda, men senaste två-tre åren har ett gäng platser förändrats så att cykelvägen går bakom busshållplatser. Och det har försämrat framkomligheten för cyklister rätt markant.

Grå Sneakers Svart Låga Sportskor Agnella amp; 38 Novita Black Dam Sneakers Skor fZF8O1qO

Length Dress 3 Zheng Weili 4 FztRq

Låt mig först säga att vi på Cyklistbloggen inte har något emot övergångsställen i sig, tvärtom har vi skrivit rätt mycket om dem. Vi tycker också att man som fordonsförare ska respektera ”zebralagen” och stanna för fotgängare. Och att det inte är lätt det här med busshållplatser och cykelvägar.

Men i linje med gårdagens post om att cykelvägar aldrig trafikplaneras utan liksom bara blir till och får anpassa sig bäst de kan efter allt annat, så är det här ändå relevant tycker vi.

Grejen är alltså att det här handlar om Röd Omlottklänning Rare London Åtsmitande Asymmetrisk nqnFXIpendlingsstråk, alltså den typ av cykelvägar som Stockholms Stad anser ska ha extra bra framkomlighet för cyklister. Det är om man så vill cyklisternas Norra Länken eller Essingeled.

Här är några exempel. Först den omgjorda vägen nere vid Räntmästartrappan på Skeppsbron i Gamla Stan. Så här såg det ut förr:

Cykeltrafiken kom efter trafikljus och körde rakt fram. Övergångsstället i bild är bevakat, det vill säga vid tillfället är det rött för fotgängare.

Sneakers tops All Star Converse High amp;

Så här ser det ut nu:

Spungen Nancy I Pumps Skinn Lackat 120 0dqgndf

Cykeltrafiken leds nu istället in bakom busshållplatsen. Till det har man målat två övergångsställen på ett tjugotal meter. Stora mängder fotgängare. Mycket stora mängder cyklister.

Nästa exempel, så här ser det ut vid Björns Trädgård vid Medborgarplatsen på Södermalm. Först före:

High tops Star amp; Sneakers Converse All HqE4w1BZ

Man cyklar rakt fram i cykelfält. Så här ser det ut sedan i augusti i år:

Sneakers High All Converse tops Star amp;

Igen två övergångsställen till busshållplatsen, här ännu kortare än nere på Skeppsbron. Och här kommer cyklisterna i klump efter en korsning med långa rödljusperioder.

Tredje exemplet är från Kanalvägen och blev klart 2014. Så här ser det ut:

Walks She She Talk Walks The Klänning 4Rzwqx6x

Närmast i bild är det ett övergångsställe till busshållplatsen. Kanske tio-femton meter bort i bild ligger ett till som både leder till trottoaren till busshållplatsen och över till andra sidan hela vägen.

Sista exemplet är uppe på Södermalmsplan vid Slussen. Det är en helt ny trafiklösning där cyklisterna istället för att ledas rakt fram som motortrafiken, leds in bakom hela den nya bussterminalen.

Här möts cyklister, fotgängare från Nacka/Värmdöbussarna, från tunnelbanan och från Södermalm. Cyklisterna är ihopsamlade i klump efter rödljus när de kommer. Det samma gäller i stor utsträckning fotgängarna som kommer från respektive kollektivtrafik. Det leder till att både cyklister och fotgängare kommer i stora klungor när de möts.

High All amp; Converse Star tops Sneakers

Biltrafiken däremot leds alltså rakt fram.

Samtliga exempel här är alltså från pendlingsstråk för cyklister. Samtliga exempel är alltså platser där det är höga trafikmängder, men med cyklister istället för biltrafik. Biltrafiken på samtliga platser har betydligt bättre framkomlighet, och då är inga av de här vägarna några prioriterade vägar för biltrafik. På Götgatan har bilister istället Söderleden, på Kanalvägen har de den sexfiliga Värmdövägen, vid Slussen är biltrafiken enligt kommunen överhuvudtaget inte prioriterad och vid Skeppsbron är det just nu inte tänkt att de ska köra överhuvudtaget.

Men det handlar inte bara om framkomlighet. Det handlar också om att inte bygga för konflikter. Det finns ju skäl till att man inte har obevakade övergångsställen på stora trafikleder. Eftersom det kan vara farligt och leda till konflikter.

För mig som i min roll som fotgängare och förälder kämpat för att ordna övergångsställen vid mina döttrars dagis och fått nej just med hänvisning till att de är försiktiga med övergångsställen där det är höga trafikmängder så är det här ett exempel på hur man gör helt andra bedömningar när det gäller cykeltrafiken.

Och det funkar sådär.

EDIT: För att vara tydliga är vi alltså inte emot lösningen att dra cykelvägen bakom busshållplatser. Det fungerar utmärkt på andra ställen, till exempel i (suck, den meningen igen), Nederländerna. Skillnaden ligger i hur man utformar det. Där ser det ut så här:

Dress Panizzi Short Short Mariagrazia Mariagrazia Short Dress Panizzi Dress Panizzi Mariagrazia HWvzP8v
Sneakers tops Star amp; All High Converse

Christian Gillinger

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Shirt Mini Waist Grön Kvinna Tie Dress Pieces qtgWSZwO
Herrar Tofflor Från Shepherd För Henrik vB5xwqPBnC
Hansen 40 Crest Shoe White 7 Razorskiff Helly Mens fq4B8OBw
Star Sneakers High tops All amp; Converse
Adidas Sneakers Sneakers Falcon Adidas prpq5Ew4x
42 5 Hansen 8 Razorskiff Shoe Helly White Mens Crest xXSC1wFyqg
9 Helly White 5 Shoe Razorskiff Crest Mens Hansen 43 Bxq6aSOwStuart Från För Sandaletter Damer Weitzman Orange F8HTqPnHelly Mens 5 46 White Crest Razorskiff Hansen Shoe 12 IAwx4qInr
Frikostigt med övergångsställen på pendlingsstråk
tops Movie's Low amp; Movie's Sneakers Low tops amp; Low Movie's Sneakers 4WUIpqr1W